Varför Alan Pardew vet att han kommer att bli skämt av skämt när han leder tillbaka till Hull

Det kan vara ett lite obekvämt handslag och kanske ett ruefult leende som Pardew återvänder till brottsplatsen och återupplever den hemska eftermiddagen den 1 mars 2014 när han oförklarligt stötte Hull City mittfältare.

Då ansvaret för en Newcastle United-sida 3-1 upp på KCom Stadium – besökarna slutade vinna 4-1 – Pardew tog undantag som Meyler borstade förbi honom i det tekniska området, hoppas kunna ta ett snabbt slag -in.Alan Pardew har ordförandeskapet innan kritisk fixtur på Hull City Läs mer

Tillfredsställd, han kvadrade upp till irländaren, hans panna gör rent, om det knappast är robust, kontakt med Meylers ansikte.Förmodligen ursäkta, var Pardew böter en kollektiv £ 160.000 av Newcastle och FA, förbjuden från kontaktlinjen för sju matcher och accepterade fortfarande pågående rådgivning från idrottspsykolog Jeremy Snape.

Lördag markerar sin första återkomst till Hulls hemma sedan en löjlig, helt okarakteristisk händelse som tydligen återspeglade både oerhört frustrerande med att arbeta för Mike Ashley, Newcastles ägare och den osäkerhet som medförde.

En känsla av deja vu kommer att virvla runt i östra Yorkshire air som palats chef återfinns igen sin karriär vid korsningen och, precis som i 2014, strävar Hull om att förbli i Premier League.

Parallelllinjerna hamnar inte där.För nästan tre år sedan kämpade Pardew för att klara sig utan Yohan Cabaye, spelaren Newcastle på 20 miljoner GBP hade nyligen sålt till Paris Saint-Germain; Nu måste han bestämma sig för att återkalla en underdrivande Cabaye till palats mittfält. Även om Newcastle slutade 2013-2010 säsongen 10, presenterade sin kampanj sekvenser av extremt nedslående resultat och ökande fientlighet från en myntfull Tyneside-allmänhet.

Bakom kulisserna hade Pardews förhållande till Ashley aldrig riktigt återhämtat sig från en bittert ångrat till följd av Newcastles dalliance med förnedring förra våren när han hävdade att idrottshandlaren tycoon som ägare hade “underachieved”.

Med tanke på den betydande nedgången från den kommentaren var det förvånande att höra historien i stort sett upprepa sig i helgen.Efter sex raka nederlag, förra lördags 3-0 seger mot Southampton borde ha pacifierat palats inflytelserika amerikanska backers men i oklokt efter match matchade Pardew “allvarliga investerare i klubben som kanske inte vet mycket om fotboll”. Alan Pardew headbutts David Meyler – i bilder Läs mer

Det framkom en kritik av de stora aktieägarna David Blitzer och Josh Harris som för ett år sedan köpte en 18% andel i Palace för att matcha det som Steve Parish, ordföranden.Även om Pardew och Parish är nära, behöver han fortfarande övertyga de två viktiga amerikanerna om att han är den rätta mannen för jobbet. Parish har sedan insisterat på chefsord, även om “inte det smartaste”, syftade till hos andra mindre aktieägare men Blitzer och Harris är akut medvetna om Sam Allardyces tillgång till hyra. Därför verkar seger hos Hull absolut nödvändigt för Pardew och kan innebära ytterligare omvandling till det pragmatiska, motattackningsbaserade taktiska standardläget som har ofta tjänat honom bra och efterfrågat seger mot Southampton.Återigen finns det en viss symmetri med hans Newcastle-dagar, där klibbiga stavar ofta sammanföll med försök att introducera en mer expansiv passform.

Återgången av Joe Ledley och Damien Delaney mot Southampton signalerade en back-to- grunderna och det blir intressant att se om den nuvarande Cabaye ersätter Ledley.Kanske slumpmässigt startade fransmannen inte tre palats fyra ligaserier den här säsongen och blev utbytt i den andra. Hull, men bara tre poäng bakom palatset, är andra från botten och chefen Mike Phelan, har sina egna mittfält dilemman för ett spel som sannolikt kommer att utvecklas mot ett ljudspel som är hemskt förtrogen med Pardew från hans St James ‘Park dagar.

“Allams ut” är en vanlig avstå, men lika mycket som Hulls egyptiska ägare vill sälja, seriösa köpare är blygsamma.Dessutom misslyckades deras misslyckande med att ordentligt stärka en nyskapad trupp som prefaced Steve Bruces närmande avgångstid och har lämnat Phelan för att hantera vad många anser som en hopplös orsak.

Storleken på den tidigare Manchester United No2s skinniga sommarutgiften investerades när han rekryterar Ryan Mason från Tottenham Hotspur för en klubbrekord på £ 13m, men Mason har besvikit och kan förlora sin plats till Meyler på lördag.

Tom Huddlestone, som Cabaye at Palace, kan diktera spel men tidigare Englands internationella Senast likgiltig form har sett honom regelbundet förflyttad till bänken, från vilken han undersöker en sida som är väldigt låg på angreppande eldkraft och alltför beroende av Robert Snodgrass kreativa snitt.

Snodgrass erbjuder riklig anledning till optimism och, som Meyler och Pardew, är en av fotbollens stora överlevande.Hullparet har övervunnit fruktansvärda, karriärhotande knäskador. Meylers försök att undvika att knäböjde sig delvis ledde till den ödesdigra kollisionen med Pardew. Palassens chef visade sig vara en expert vid dodging av uppsägning under de låga punkterna i fem stora framgångar, alltid utmanande år på Tyneside. När den andra årsdagen av hans avfärd söderut till Selhurst Park närmar sig det skulle vara ironiskt var hans slutgiltiga handling som palatschefen att äga rum på marken som stod ett ögonblick som outplånligt färgade sitt CV .

Allardyce skulle vara oklokt att räkna med det. Pardew har befriat sig från hårdare situationer än det här och historien tyder på att han har möjlighet att kroppsväva några kulor som blivit riktad av Blitzer och Harris.