Serik Konakbayev vinner kamp för att stå i strid mot amatör boxningens framtid

Kampen för framtiden för amatörboksning kommer att vara en tvåvägs tussel efter att domstolen för skiljeförfarande för sport härskade Serik Konakbayev kunde stå i lördagens presidentval i Aiba.

Konakbayev, en silvermedaljär vid Olympiska spelen i Moskva 1980 och chefen för den asiatiska boxningsförbundet, upphörde ursprungligen från att ställa sig efter en tvist om huruvida hans nomineringar mottagits i tid. Cas bytte beslutet av Aiba valkommitté, vilket innebär att Konakbayev är ledig för att möta Gafur Rakhimov, den interimistiska presidenten i Aiba, som förnekar anklagelser från amerikanska statskassan att han är en av Uzbekistans ledande brottslingar med länkar till den globala heroinhandeln. Projektiv amatörbokningspresident: “Jag har aldrig varit med i kriminell verksamhet” Läs mer < Konakbayev sade att återupprätta förtroendet i Aiba – berättat av Internationella olympiska kommittén att det är i “allvarlig fara” på grund av att den inte hanterar styrning, finansiell och annan m atters – skulle vara det “tuffaste slaget i mitt liv”.Han sa: “IOC har tagit tydliga, kraftfulla och oöverträffade åtgärder för att lyfta fram de problem som Aiba står inför. Detta visar bara hur oroligt IOC är med situationen.

“Aiba har mycket allvarliga ekonomiska problem och på grund av senaste rykteproblem är det inte möjligt att locka till sig den typ av tv- och sponsringspartnerskap som sporten förtjänar. Dessutom är ungefär 17 miljoner dollar som förväntas från IOC efter Tokyo-spel hotas.

“Vi måste korrekt adressera och lösa de frågor om förtroende och styrning som Aiba står inför och se till att vi behåller vårt IOC-erkännande som en olympisk sport.Och vi måste komma undan från att använda pengarna som kommer från IOC för att hålla Aiba-förvaltningen flytande. “Konakbayev, som skulle vara den första elitenboxaren som ledde Aiba om han valdes, varnade också boxningsförbund som de bör ta itu med IOC: s varningar om ett fullt boxningsprogram i Tokyo 2020.

“IOC anser att Aiba-beteendet har en negativ inverkan på den olympiska idrottens rykte och inte bara på boxning, så hotet måste tas på allvar, säger han. “Vi borde inte glömma IOC avskaffade den olympiska statusen för brottning 2013.” Konakbayev, som stöds av England Boxing och många av de europeiska federationerna, lovade också att ta itu med korruption vid bedömning – en fråga som uppstod igen vid OS i Rio när den irländska boxaren Michael Conlan rakade mot domarna efter att ha förlorat mot Vladimir Nikitin i Ryssland. “Vi vet alla skandaler och tvister relaterade till domare och dömande har skadat vår sports rykte dåligt i det förflutna, sade Konakbayev. “Vi behöver ett mer balanserat och objektivt sätt att välja tjänstemän, speciellt för de stora tävlingarna.

” Det här kan inte längre vara beroende av relationer men på meriter och möten och bör vara transparent.Jag vill också förbjuda Aiba-ledningens engagemang i någon dömande situation. “Konakbayev betonade att en viktig del av hans manifest var att få fler kvinnor till högre nivåer av sporten. “Vi vill ha fler kvinnor boxare men också fler kvinnor som administratörer och tjänstemän. Jag ska skapa jämställdhetsambassadörer för att främja och påskynda processen. “