Nadal och Djokovic behöver se större bild över Saudis utställnings match

I nio ord berättade McEnroe världen att han inte behövde äventyra sina värderingar eller utsätta sig för att förlåta – även för en miljon dollar. Han var mer värd än det. Han var tillräckligt bra för att klara slacken någon annanstans. Han och Borg var på höjden av sin kändis, som just spelat en Wimbledon-finalen som beskrivits då och i flera år framöver som den största av alla tider, för att bara bli förmörkad, kanske med det mellan Rafael Nadal och Roger Federer 2008 .Jamal Khashoggi: fiancee kritiserar Trumps svar Läs mer

År 1980 var dock en miljon dollar en ganska inblandning för att bryta det internationella sportembargot mot Sydafrika. Och i år utarbetade McEnroe för första gången om kontroversen.Talade till den amerikanska journalisten Graham Bensinger sa han: “Vid den tiden var det värd minst $ 10m nu eller mer, men jag känner mig stolt över att jag fattat det beslutet. Jag tänkte på mig själv: “Ja, det här är en otrolig mängd pengar, men det finns en anledning till att de erbjuder det – för att de ska dra nytta av mig och använda propaganda på ett sätt.”

“Jag var 21 men jag kunde få det. Jag skulle inte vara Bet365 live bonden i det hela. Det var jag stolt över. Det kändes fel…det var inte så svårt ett beslut. Jag var 21, jag behövde inte pengarna så dåligt.Jag tror att det var en av de bättre besluten jag gjorde i min karriär. ”

Du skulle då kunna tänka dig 38 år på att Nadal (som McEnroe 1980 inte behöver pengarna) och Novak Djokovic (likaså) skulle komma med ett liknande svar i nästan identiska omständigheter. Vid det här tillfället, dock – nr. Vid den första möjligheten att förklara eller motivera sitt engagemang i en utställning på 1 miljon dollar den 22 december i Saudiarabien (där statssponsorerad död är lika uppenbar som den var i Sydafrika 1980), de var högst tvetydiga på presskonferenser i Paris i helgen. Nadal sa om hans motvilja att bli dras in i en diskussion om mordet på journalisten Jamal Khashoggi: “Naturligtvis är jag medveten om hela situationen. Men jag hade ett åtagande sedan ett år sedan att spela där.Och mitt team pratar med dem, för att analysera sakerna. Det är det.

“Som du vet, när sådana saker händer…är det hemskt att en journalist förlorade livet. Jag vet att det hände mycket dåligt där inne. Så vi tittar på hur utvecklingen utvecklas och jag hoppas att sakerna kommer att klargöras så snart som möjligt. “Registrera dig på Recap, vår veckovisa e-postadress av redaktörernas picks.

Djokovic var lika lycklig att undvika en huvudkonfrontation med sina värdar. “Jag försöker alltid vara väldigt apolitisk. Jag gillar inte att involvera mig i någon politisk utbyte eller situationer. Och det är olyckligt att vi båda dras in här just nu.

“Allt jag kan säga är att vi har ett åtagande med dem i över ett år.Egentligen förra året när vi diskuterade denna potentiella matchning, kom vi överens om att det Bet365 kommer att hända i december som ett slags ledning till början av säsongen. Och det var mitt professionella tennisbeslut att göra det. Elin Svitolinas defensiva mästarklass förseglar WTA Finals vinner mot Stephens Läs mer

“Och jag vet självklart, jag är medveten om vad som händer. Och det är ju ledsen självklart. Det är det enda du kan känna när du ser något sådant och när du hör något sådant. Men jag kan inte säga mer än så.Mitt lag just nu är i kontakt med folket i Saudiarabien och Rafa, och vi talar förstås för att bättre förstå situationen.

Just nu har vi inte självklart tillräckligt med information och vi måste titta på det lite mer och då fattar vi vårt beslut snart. Det är ett engagemang. Och jag har alltid försökt att vara väldigt professionell och respektfull mot människor som jag har engagemang för.Vi försöker ta hänsyn till allt, alla alternativ. ”

Exakt hur mycket mer information även idrottare i sina bubblor skulle behöva veta om en händelse som spelat globalt över alla medier i veckor är svår att Föreställa sig. Så tills de dra sig tillbaka, fortsätter denna meningslösa PR-stunt i Jeddah den 22 december med sin välsignelse innan de flyger ut till Australien för Australian Open.Faktum är att centralen till deras försvar var påståendet att “turneringen” var en del av deras förberedelser inför den första majoren av 2019 – som om de inte skulle ha mer nytta av vila (med tanke på det upprepade klagomålet att de har för många åtaganden) eller spelar in en mer konkurrenskraftig miljö än en överhypet vänlig träff framför royalty i öknen.

Och vilken ursäkt kommer Europas bästa golfare att komma med om de deltar i Saudiarabien, en turnering som läggs till 2019-schemat och på grund av att äga rum vid Royal Greens Golf and Country Club i King Abdullah Economic City från och med 31 januari? Förmodligen ingen.