Det är lätt att säga: den bortkastade potentialen

I augusti 2007 gjorde en 23-årig anfallare ett mål under sin debut i Wales landslag, tack vare vilket Bulgarien spelades upp. Blåset var imponerande: Eastwood visade önskan, teknik och precision, vilket inte förväntades från en nybörjare.

“Det var ett speciellt mål. Slutligen har vi en fotbollsspelare som vet hur man spelar på kanten. Vi hörde om hans utnyttjanden och försökte omedelbart kalla honom till landslaget i Wales “, påminner coach John Toshack.

Efter sju år och bara tio outs i en T-shirt “drakar” hängde Eastwood skor på en spik och i själva verket var han bara 30 år gammal. Den inhemska “Southend United” bestämde sig för att inte ge fler chanser, även om han här, utan överdrift, var en legend.

Det är lätt att säga: den bortkastade potentialen, en annan överpristad ungdom, som visade sig vara en dummy. Men det är inte nödvändigt att tala enkelt, för det kommer att finnas de som kommer att minnas med värme Welshmans äventyr efter många år.

Född i Epsom flyttade Freddie till Essex för att komma in i Southend Academy, men snarare ändrade hans planer: han kallades av West Ham, där Jermain Defoe, Anton Ferdinand och Glen Johnson ringde.

Det var möjligt att lysa upp i “Grace Athletic”, för vilket han gjorde 37 mål i säsongen 2003/04. Ja, det var bara en aldrig tidigare skådad Isthmian fotbollsligan, men klubbarna ovan visade fortfarande talang. Northampton Town erbjöd 100 000 pund, följt av Swindon och till och med Charlton från Premier League. Men Eastwood stannade i Grace, fortsätter att göra poäng vid varje tillfälle.

I slutet var det Southend United som fick sin uppmärksamhet. Inledningsvis överfördes här på lån för att ersätta de skadade spelare i basen, anpassade Eastwood snabbt och började utdela mål. “Swansea”, och sedan “Scunthorpe” och “Oxford” – Welshman fortsatte att forma, och tränare Steve Tilson hade inget annat val än att underteckna det.

Det var den snabba uppgången av en 21-årig semi-professionell spelare. Eastwood gjorde 20 mål i ligan och hjälpte klubben att klättra 13 positioner. Tack vare segrarna mot Northampton och Lincoln steg Southend till League One och vann omedelbart första plats i den nya divisionen – allt tack vare den nybyggda stjärnan. Ingen förväntade sig en sådan snabb ökning utan allvarliga investeringar.